Kirjoittaja Aihe: Led-lamppujen kuormitus  (Luettu 786 kertaa)

valopää

  • Vieras
Led-lamppujen kuormitus
« : Syyskuu 07, 2015, 12:23:22 ip »


LED-lamppujen ja myös energiansäästölamppujen yksi haittapuoli on niiden virranoton tehokerroin eli COS fi joka on luokkaa 0,5. Siispä lamppu jonka tehonkulutus on 5 W, käyttääkin tehoa sähköverkosta 10 VA verran, mutta se palauttaa verkkoon välittömästi takaisin 5 VA. Niinpä kuluttajan sähkömittari joka mittaa vain watteja, 'näkee' vain 5 W kulutuksen, sähkölaitoksen johtoja rasittaa kuitenkin kaksinkertainen virta. Siksi sähkölaitos ei tykkää näistä lampuista.

Toinen haitta on lampun virtalähteen ominaisuus ottaa virtaa eniten vaihtojännitteen sinikäyrän huippukohdilla. Tämä kuormittaa vaihtosähköä epätasaisesti ja aiheuttaa sähkön aaltomuodon vääristymistä. Siitäkin seuraa epätoivottuja ilmiöitä sähköverkkoon.

valopää

  • Vieras
Vs: Led-lamppujen kuormitus
« Vastaus #1 : Syyskuu 07, 2015, 12:24:24 ip »
Tuo ei-sininmuotoinen virran kulutus on totta, mutta suhteutettuna muihin vastaaviin laitteisiin LED-lamput ei ole mikään ongelma. Vastaavia mutta suurempitehoisia tasasuuntauksella varustettuja sähkökuormia on ollut käytössä jo vuosikymmenet. Jos vaikkapa PC:n poweri on 600W eikä sähköverkko mene siitä solmuun, kyllä se muutaman ledinkin kestää.

Jos LED nyt ottaakin sen 10 VA, niin sillä korvataan hehkulamppu jonka teho on 60W, joten ei voida sanoa sen rasittavan sähköverkkoa. Sähkönmyyjän kukkaroa se kyllä laihduttaa.

Joku korjauspiiri tulee varmaan pakolliseksi kaikkiin epälineaarista virtaa tuottaviin teholähteisiin jossain vaiheessa. Nykyisin lamppujen virrankäytölle ei ole mitään vaatimuksia.

Kaikelle on laskettavissa hinta. Myös sille virralle joka liikkuu verkossa, mutta ei ole laskutettavissa asiakkaalta, vaikka siitä ei olisikaan välittömiä kustannuksia juuri sillä hetkellä kenellekään.

 

Pikavastauksessa voit käyttää bb-koodia sekä hymiöitä kuten normaalistikin.

Nimi: Varmistus:
Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet
Kuuntele kirjaimet / Pyydä uusi kuva
Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet: